Sterke Start voor NexTechnician Rotterdam: Samen bouwen aan de toekomst van mobiliteit!

Op de recente bijeenkomst van NexTechnician Rotterdam kwamen 18 deelnemende bedrijven, goed voor 43 vestigingen, samen om de toekomst van de mobiliteitssector in de regio te bespreken. Na een warm welkom door Jacques Neefs en een presentatie van gastbedrijf Nio, gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over hun gezamenlijke missie: het verbeteren van de instroom, de aansluiting tussen opleidingen en de praktijk, en het bevorderen van arbeidsmobiliteit en doorlopende ontwikkeling. Met de oprichting van de vereniging bouwen zij aan een sterk netwerk om de sector toekomstbestendig te maken.

De conceptstatuten voor de vereniging werden besproken. Er is afgesproken om de doelstellingen scherper te formuleren en aanvullende details vast te leggen in een huishoudelijk reglement. Ronald Pieters en Karel Neleman zijn benoemd als bestuursleden, respectievelijk voor de truck- en autobedrijven. Voor de schadebedrijven blijft een vacature open, waarbij Joost den Elzen zal meedenken over een geschikte kandidaat. Ook werd een speciaal dankwoord uitgesproken aan Schadebedrijf Möller en Autobedrijf Neleman voor hun bereidheid om de Slim-subsidie te gebruiken voor de opstart van de vereniging. Dankzij hun inzet en die van Stichting NexTechnician krijgt het project nu echt vorm. Om de gemaakte kosten voor 2024 te delen, is er afgesproken om een bijdrage van twee maanden contributie in rekening te brengen bij de deelnemers.

Uit gesprekken met de bedrijven kwamen verschillende uitdagingen naar voren: de begeleiding van beginnende BBL-studenten vraagt zo’n 7 tot 10 uur per week, studenten missen vaak praktische vaardigheden, en hebben vaak geen helder toekomstbeeld. Daarnaast werd uit onderzoek duidelijk dat 60% van de technici in de motorvoertuigen binnen vijf jaar de branche verlaat. Deze bevindingen maken duidelijk dat er nog veel te winnen valt. Het gezamenlijk werven van studenten kan hierin een belangrijke stap zijn.

Hylke Warners vertelde over de mogelijkheden voor samenwerking met het onderwijs: het VMBO wil graag meer doen met mobiliteit en transport en zoekt hierbij naar een constructieve samenwerking in plaats van een klant-leverancier relatie. Dit helpt om leerlingen en scholen te verbinden aan de sector, zonder dat reisafstanden en logistiek te grote drempels vormen.

Verder werden er drie werkgroepen opgericht om specialisaties binnen de sector te versterken: TruckAcademy Rijnmond, Schade Academy en Autotechniek. Leden werden aangemoedigd om zich bij de werkgroepen aan te sluiten. Tot slot sloot Jacques af met een oproep aan de schadebedrijven om leerlingen te leveren voor de Skills-wedstrijden in Autoschadeherstel en Autospuiten in de regio Breda en Rotterdam. De bijeenkomst werd feestelijk afgesloten met een toast op een mooie samenwerking en een veelbelovende toekomst voor de mobiliteitssector in Rotterdam!